Ο εξοπλισμός του Ιατρείου μας αποτελείται από τις πλέον σύγχρονες ακτινογραφικές μονάδες σε διεθνές επίπεδο και είναι απόλυτα ψηφιακός.
1. Phosphor-Plate Systems
Για τις οπισθοφατνιακές (τοπικές) ακτινογραφίες, καθώς και για τις «μετά πτερυγίου» (bitewings) και δήξεως (occlusal), χρησιμοποιούνται PPS συστήματα (Phosphor-Plate Systems) (εικ.1) και οι ακτινογραφίες λαμβάνονται με την τεχνική του παραλληλισμού και τη χρήση ειδικών συγκρατητήρων (εικ.2). Τα ψηφιακά αυτά συστήματα παρέχουν υψηλής ευκρίνειας ενδοστοματικές ακτινογραφίες που παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και μπορούν πολύ εύκολα να αποθηκευτούν και να αποσταλούν ηλεκτρονικά.
Η τεχνολογία αυτή έχει κατακτήσει την αγορά της ενδοστοματικής οδοντιατρικής απεικόνισης αφού οι πλάκες φωσφόρου έχουν το πλεονέκτημα ότι αποτελούνται από εύκαμπτο υλικό και είναι πολύ άνετες ακόμα και για την απεικόνιση των οπίσθιων περιοχών του στόματος του ασθενούς (εικ.3).
Οι ακτινογραφίες σαρώνονται άμεσα από ειδική laser κάμερα και επιτρέπουν την ταχύτατη επεξεργασία μέσα από ειδικά λογισμικά για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η ευκρίνεια τους και η διαγνωστική τους αξία (εικ.4α-4β). Οι ενδοστοματικές ψηφιακές ακτινογραφίες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι ο πιο λεπτομερής και ευκρινής τρόπος απεικόνισης των δοντιών και των περιακρορριζικών ιστών και αποτελούν μαζί με την κλινική εξέταση το βασικότερο όπλο του Οδοντιάτρου στην ορθή διάγνωση και στην κατάλληλη θεραπεία των ασθενών.
2. CBCT – Οδοντιατρικός Τομογράφος
Για τις Οδοντιατρικές Υπολογιστικές Τομογραφίες χρησιμοποιείται η κορυφαία τεχνολογία κωνικής δέσμης CBCT για την τρισδιάστατη (3D) ψηφιακή απεικόνιση της γναθοπροσωπικής χώρας. Η CBCT τεχνολογία παρέχει τη καλύτερη δυνατή απεικόνιση των οστών των γνάθων, και ο εξοπλισμός μας είναι απολύτως εξειδικευμένος για οδοντιατρική χρήση και μόνο.
Οι Οδοντιατρικοί τομογράφοι μεγάλου πεδίου και υψηλής ανάλυσης που διαθέτουμε καλύπτουν όλες τις διαγνωστικές ανάγκες, είτε πρόκειται για ένα δόντι όποτε θα χρησιμοποιηθεί το μικρότερο δυνατό πεδίο, είτε για ολόκληρη τη γναθοπροσωπική περιοχή που περιλαμβάνει και τις δυο γνάθους, τα ιγμόρεια άντρα και τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις με ΜΙΑ ΜΟΝΟ λήψη (εικ.5).
Η εξέταση του ασθενούς πραγματοποιείται σε όρθια ή καθιστή θέση ανάλογα με την περίπτωση, είναι ιδιαίτερα γρήγορη και άνετη, ιδανική και εύκολη ακόμα και για τους πιο «κλειστοφοβικούς» ασθενείς μιας και ο Τομογράφος είναι ανοικτός (εκ.6). Καθόλη τη διάρκεια της τοποθέτησης και της λήψης οι τεχνολόγοι μας ελέγχουν και βελτιστοποιούν την απεικόνιση μέσα από τον πίνακα ελέγχου του χρησιμοποιώντας ενσωματωμένες κάμερες και ζωντανή προβολή της απεικόνισης. Ο τεχνολόγος μπορεί να βλέπει τον ασθενή ζωντανά από τον πίνακα ελέγχου και να ρυθμίζει ελεύθερα τη θέση του προκειμένου η λήψη της εξέτασης να είναι άριστη και άρα διαγνωστικά αξιόπιστη.
Όλες οι μονάδες CBCT μας προσφέρουν πληθώρα πρωτοκόλλων απεικόνισης που είναι πρωτοπόρα και εξειδικευμένα για κάθε περίπτωση. Έτσι, μετά από την ειδική επεξεργασία των εξετάσεων από τους εξειδικευμένους Γναθοπροσωπικούς Ακτινολόγους μας αυτές αποστέλλονται στους συναδέλφους Οδοντιάτρους αλλά και στους ασθενείς με τη βέλτιστη και διαγνωστικά αξιόπιστη ποιότητα εικόνας, συγχρόνως με τη μέγιστη δυνατή ακτινοπροστασία του ασθενούς.
Οι Τομογράφοι μας μπορούν να καλύψουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις στην ποιότητα και λεπτομέρεια της εικόνας που αφορούν από την προεγχειρητική αξιολόγηση του οστού για τοποθέτηση εμφυτευμάτων μέχρι και σε απαιτητικά περιστατικά με απονευρωμένα δόντια ή με οδοντικά κατάγματα (εικ.7).
Ο θόρυβος (noise) της εικόνας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την ενδοδοντική απεικόνιση λόγω της ύπαρξης ακτινοσκιερών εμφρακτικών υλικών στη περιοχή και της υψηλής ανάλυσης που απαιτείται για την αποτύπωση μικρών λεπτομερειών. Λίγοι και πολύ εξειδικευμένοι Οδοντιατρικοί Τομογράφοι μπορούν να παράγουν εικόνες με χαμηλό θόρυβο και υψηλή ευκρίνεια και λεπτομέρεια.
3. Ορθοπαντομογράφοι
Για τις Πανοραμικές και τις Κεφαλομετρικές ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται τα πιο εξελιγμένα ψηφιακά μηχανήματα με CCD τεχνολογία, με ταχύτατη λήψη μερικών δευτερολέπτων και τα ειδικά λογισμικά που τα συνοδεύουν προσφέρουν εύχρηστα εργαλεία που καθιστούν την ανάλυση εικόνων γρήγορη και αποτελεσματική. Τα σύγχρονα πανοραμικά μας μηχανήματα δίνουν τη δυνατότητα στον Γναθοπροσωπικό Ακτινολόγο να επιλέξει μέσα από μια σειρά από πανοραμικές προβολές που ελήφθησαν με ΜΙΑ ΜΟΝΟ λήψη με αποτέλεσμα να μπορεί να επιλεγεί η διαγνωστικά καλύτερη εικόνα για τον ασθενή με τις λιγότερες επιπροβολές και τις καλύτερες λεπτομέρειες. Επίσης, τα εξειδικευμένα μηχανήματα μας δίνουν τη δυνατότητα για λεπτομερή και πολύ αναλυτική απεικόνιση των οστών και των μαλακών μορίων στη πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία. Έτσι, ο ορθοδοντικός σας μπορεί να καταρτίσει το καλύτερο δυνατό σχέδιο θεραπείας αξιοποιώντας όλες τις διαγνωστικές πληροφορίες από τις λεπτομερείς και ιδιαίτερα ευκρινείς πλάγιες Κεφαλομετρικές ακτινογραφίες καθώς και να τις εισάγει σε ειδικά ορθοδοντικά λογισμικά για περαιτέρω ανάλυση.