Νεαρός ασθενής ηλικίας 11 ετών παραπέμφθηκε από τον οδοντίατρό του για CBCT κάτω γνάθου για τη διερεύνηση ενδοστοματικής διόγκωσης στην περιοχή του αριστερού 1ου μονίμου γομφίου 36. Ο γομφίος κλινικά ήταν άθικτος και δεν έφερε κάποια αποκατάσταση ή εμφανή παθολογία.
Στο CBCT παρατηρήθηκε βλάβη κυστικής μορφολογίας παρειακά του γομφίου, αντίστοιχα της περιοχής του διχασμού των ριζών του. Η βλάβη είχε προκαλέσει έκπτυξη, λέπτυνση και λύση του παρειακού συμπαγούς πετάλου, ευρήματα τα οποία και δικαιολογούσαν την διόγκωση κλινικά.
Η κύστη αφαιρέθηκε και πραγματοποιήθηκε επανέλεγχος της βλάβης με νέο CBCT όπου και παρατηρήθηκε η εναπόθεση νεόπλαστου οστού στην περιοχή.
Η κλινική εικόνα και η ηλικία του ασθενούς σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά απεικονιστικά ευρήματα από το CBCT υποδηλώνουν την παρουσία Παρειακά διακλαδούμενης οδοντογενούς κύστης (παρειακής κύστης διχασμού).
Η παρειακά διακλαδούμενη οδοντογενής κύστη
- Αποτελεί σχετικά σπάνια φλεγμονώδους φύσεως οδοντογενή κύστη
- Εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών
- Έχει χαρακτηριστική εντόπιση παρειακά του διχασμού των ριζών κυρίως των 1ων μονίμων γομφίων της κάτω γνάθου
- Το μέγεθος κυμαίνεται απο 0,5cm έως 1cm και σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τα 2 cm
Κλινικά παρατηρείται διόγκωση η οποία τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματική ή ο ασθενής μπορεί να αναφέρει ήπια συμπτώματα.
Ακτινογραφικά η βλάβη απεικονίζεται ως μονόχωρη διαύγαση με σαφή όρια η οποία εντοπίζεται παρειακά στο ύψος του διχασμού των ριζών του εμπλεκόμενου γομφίου έχοντας παρεκτοπίσει τις ρίζες του γλωσσικά.
Θεραπευτικά, η αντιμετώπιση συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση της βλάβης.